Δήμος, Υγεία-Πρόνοια

ΕΔΔΥΠΠΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο της 2ης ομάδας του Προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά με θέμα τα Ατυχήματα σε 10 Δήμους-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ 

Γ. Πατούλης: «Με την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση γονέων και εκπαιδευτικών, προάγουμε την υγεία των παιδιών»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», σε συνεργασία με τους Δήμους: Αγκιστρίου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ηρακλείου Αττικής Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, Π. Φαλήρου, Πειραιά, Σπετσών, Ωρωπού υπό την Aιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσαν την Τρίτη 25 Μαΐου, το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά».  Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλους ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας Zoom.

Η δεύτερη διαδικτυακή παρουσίαση που αναπτύχθηκε είχε ως θέμα τις «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στο τέλος της παρουσίασης η συζήτηση του κ. Χατζή με τους συμμετέχοντες, μετά από πολλά ερωτήματα και απορίες που του τέθηκαν σχετικά με τις εξαρτήσεις.

Το επόμενο και τελευταίο θέμα που θα ακολουθήσει είναι η «ΕΦΗΒΕΙΑ», ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη καλωσόρισε τον ομιλητή και τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι: «Το Δίκτυο συμβάλλει με κάθε δυνατό μέσο στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών μέσω των δράσεων του σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη του. Το πρόγραμμα Αγωγή Υγείας για Παιδιά και η θεματική ενότητα «Εξαρτήσεις» έχει ως στόχο την έγκαιρη ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν σε κινδύνους υγείας των παιδιών και των εφήβων».

Μετά την κα Αϊδίνη χαιρέτησε την εκδήλωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Χατζή, συνεχάρη τους Δήμους για τη συμμετοχή τους στο διαδικτυακό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά και δήλωσε: «Είναι γεγονός πως η έλλειψη γνώσης των συνεπειών που προκαλούνται κατά τη χρήση του καπνίσματος, της κατανάλωσης του αλκοόλ και άλλων βλαβερών ουσιών, οδηγεί αρκετά συχνά σε δυσάρεστα  αποτελέσματα αλλά και σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα σε οργανισμούς αγνούς, όπως των παιδιών. Ως Δίκτυο στοχεύουμε στην έγκαιρη ενημέρωση και την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών αλλά κυρίως των παιδιών, μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων όλης της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοργανώνοντας δράσεις προληπτικού χαρακτήρα».

Ο Δήμαρχος Αγκιστρίου κ. Ιωάννης Αθανασίου δήλωσε: «Το ΕΔΔΥΠΠΥ αποτελεί σημαντικό οδηγό και συνοδοιπόρο στην φιλόδοξη πορεία του Δήμου μας προς την ενημέρωση και δραστηριοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα υγείας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της. Οι δράσεις που διαδραματίζονται θα αποτελέσουν πολύτιμο σημείο αναφοράς στην προαγωγή υγείας».

Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης δήλωσε: «Κακά τα ψέματα, πολλά πράγματα ξεχνάμε εμείς οι ενήλικες από τη νεαρή μας ηλικία. Κι όταν πια έχουμε μεγαλώσει κι έχουμε να κάνουμε με εφήβους με την «απροσάρμοστη» συμπεριφορά που θεωρούμε ότι τους χαρακτηρίζει, αντί ν’ ακούσουμε τα καμπανάκια της ευαισθησίας και της μοναξιάς τους, σπεύδουμε να συγκρουστούμε μαζί τους αμήχανοι στην πραγματικότητα να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Οι έφηβοι, με τόσες οργανικές και νοητικές αλλαγές που τους συμβαίνουν, συχνά προσπαθούν να γεμίσουν το κενό  στην επικοινωνία τους με κάτι απ’ έξω, όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Κι επειδή οι εξαρτήσεις έρχονται, για να μείνουν, είναι εξαιρετικής σημασίας το να είναι ενήμεροι και προετοιμασμένοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί γι’ αυτά τα θέματα. Συγχαρητήρια σε ΕΔΔΥΠΠΥ, ΙΣΑ και Γιώργο Πατούλη για την τόσο εύστοχη επιλογή των θεμάτων του Προγράμματος».

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Κωνσταντίνος Μηνόπουλος  δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τις νέες δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΔΔΥΠΠΥ που στόχο έχουν την προστασία παιδιών και εφήβων. Οι τρεις θεματικές ενότητες του προγράμματος ” Αγωγή Υγείας στα παιδιά” θα δώσουν τη δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά μας και πώς μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά  και καθοριστικά στην προστασία αυτών».

Ο Δήμαρχος  Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε: «Στα δικά μας παιδικά χρόνια πριν δεκαετίες η έννοια παιδική εξάρτηση ήταν άγνωστη, όχι γιατί δεν υπήρχε αλλά γιατί κανείς δεν είχε εντοπίσει ποτέ το πρόβλημα. Αργότερα, στις επόμενες γενιές, κάναμε τον ορισμό της εξάρτησης συνώνυμο των ναρκωτικών ουσιών και όλες οι δράσεις πρόληψης επικεντρώνονται σε αυτό το πεδίο. Στην σύγχρονη εποχή, όμως, οι εξαρτήσεις στην παιδική ηλικία είναι πολύ περισσότερες, άλλες γνωστές, άλλες άγνωστες, οι περισσότερες δε από αυτές προέρχονται από καθημερινές συνήθειες, από πράγματα που έχουμε όλοι μέσα στο σπίτι μας, δεν χρειάζεται να είναι δηλαδή κάτι ακραίο όπως τα ναρκωτικά. Τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο… Για αυτό και οι γονείς πρέπει να μάθουμε να εντοπίζουμε τους κινδύνους για να γίνεται λελογισμένη χρήση από τα παιδιά, πριν φτάσουμε στο στάδιο της εξάρτησης».

Ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Γ. Βούρος, δήλωσε:  «Ο Δήμος μας συμμετέχει και στηρίζει τη συγκεκριμένη διαδικτυακή προσπάθεια του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, που έχει μεταξύ άλλων ως στόχο την ευρύτερη ενημέρωση  εκπαιδευτικών και γονέων ώστε να είναι γνώστες των συνεπειών της έκθεσης των παιδιών σε διάφορους κινδύνους της καθημερινότητάς τους. Η πρόληψη είναι η λέξη κλειδί σε πολλούς τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας, πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε στις ευαίσθητες ηλικίες των παιδιών. Είναι υποχρέωση όλων μας να τα εφοδιάσουμε με εκείνες τις γνώσεις ώστε να μπορούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα τους παρουσιαστούν.  Ευχαριστούμε το ΕΔΔΥΠΠΥ και τον ΙΣΑ για τη συνεργασία και την δυνατότητα συμμετοχής μας σε τέτοια προγράμματα και με χαρά αναμένουμε την πραγματοποίηση και των επόμενων θεματικών ενοτήτων του».

Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος δήλωσε: «Χαιρετίζω την νέα, αξιέπαινη και κυρίως χρήσιμη διαδικτυακή δράση του ΕΔΔΥΠΠΥ που αφορά στην παιδική & εφηβική ηλικία. Μια δράση που ενημερώνει υπεύθυνα και κυρίως ευαισθητοποιεί γονείς και εκπαιδευτικούς, για την σημασία της πρόληψης αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των παιδιών μας. Είμαι σίγουρος, ότι οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις και τα νέα επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιασθούν στις ομιλίες της δράσης, θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια για όλους μας, στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων και θεμάτων, που κατά καιρούς όλοι έχουμε αντιμετωπίσει».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας και δια βίου μάθησης κ. Ασπασία Αλιγιζάκη, με αφορμή την έναρξη του διαδικτυακού σεμιναρίου Αγωγής Υγείας για παιδιά του ΕΔΔΥΠΠΥ και έχοντας πάντα ως γνώμονα την υγεία, την  ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών, προάγουν και στηρίζουν εμπράκτως,  κάθε συνεργασία  που υλοποιεί δράσεις, που έχουν ως σκοπό τους την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε θέματα πρόληψης και αγωγής της υγείας.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γεώργιος Γιασημάκης δήλωσε: «Η Αγωγή Υγείας είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία η οποία στοχεύει στη διαμόρφωση συμπεριφοράς, με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων ή τη βελτίωση της πρόγνωσης νοσημάτων. Δεν αφορά μόνο την προληπτική ιατρική, αλλά μπορεί να συμβάλλει τόσο στην αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης όσο και στη γενικότερη αναβάθμιση των φροντίδων αποκατάστασης. Επικεντρώνεται σε θέματα ατομικής αυτοπροστασίας αλλά και σε συλλογικές κοινωνικές δραστηριότητες. Με δεδομένη την κοινωνική της διάσταση, η οποία απορρέει από μια σειρά δεδομένων, όπως συναισθηματικές σχέσεις, οικολογικά πλέγματα, χώροι διαμονής και εργασίας, κοινωνικές εξαρτήσεις κ.ά., αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία τής Αγωγής Υγείας ως μιας διαδικασίας πρόληψης. Μία τέτοια προληπτική διαδικασία μπορεί να έχει επίδραση σε επίπεδο συλλογικής πίεσης και πολιτικής βούλησης, με σκοπό την καθιέρωση ενός συστήματος αξιών αλλά και ενός οργανωτικού πλαισίου που προάγουν την υγεία. Είμαστε περήφανοι που ο δήμος Ωρωπού θα συμμετέχει στα διαδικτυακά σεμινάρια Αγωγής Υγείας που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την επιμόρφωση των πολιτών  σε θέματα τόσο σημαντικά όπως είναι τα ατυχήματα, οι εξαρτήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά) και θέματα της εφηβείας (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, παχυσαρκία, εμβολιασμοί εφήβων)».

Τη Δράση επίσης χαιρέτησαν η Πολιτική Εκπρόσωπος του Δήμου Αγκιστρίου για το ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος Δ.Σ του Δήμου κα Αικατερίνη Τζάνου, η Πολιτική Εκπρόσωπος του Δήμου Αλίμου για το ΕΔΔΥΠΠΥ και Δημοτική Σύμβουλος κα Λουκία Μελισσαράτου, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου Αττικής κα Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου κ. Ιωάννης Αρκουμάνης.

About the author

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ