Περιβάλλον

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Κάτοικοι της πόλης του Αλίμου,

εδώ και πολύ καιρό τη γειτονιά σας ο Δήμος την έχει εφοδιάσει με καφέ κάδους βιοαποβλήτων. Όσοι ξυπνάτε νωρίς θα έχετε διαπιστώσει και το συχνό πέρασμα του ειδικού απορριμματοφόρου, που παίρνει το περιεχόμενο των καφέ κάδων, για να το πάει εκεί που τα βιοαπόβλητα θα γίνουν κομπόστ, δηλαδή λίπασμα για τα φυτά, και δεν θα οδηγηθούν στη χωματερή, όπως τα άλλα απορρίμματα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον αλλά και τα οικονομικά του Δήμου.

«Δώστε Αξία στα Σκουπίδια σας» και συνεργαστείτε σ’ αυτήν την προσπάθεια! Αφού ετοιμάσετε το φαγητό σας, πετάξτε τα φλούδια από τα λαχανικά και το χρησιμοποιημένο χαρτί κουζίνας στον καφέ κάδο. Την άλλη μέρα πετάξτε τυχόν υπολείμματα τροφών και ό,τι μάζεψε το φαράσι σας από το σκούπισμα της αυλής, χωρίς τα αποτσίγαρα. Μαζέψτε τα νεράντζια που πέφτουν και που δεν κάνουν για γλυκό και ρίχτε τα στον σωστό κάδο.

ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ, ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!! Είμαστε υπεύθυνοι, δεν μπορεί να φταίνε πάντα οι άλλοι…

Γι’ αυτό, την Τρίτη 11 Ιουνίου ο Δήμος Αλίμου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), πραγματοποίησε πόρτα – πόρτα ενημέρωση για τον καφέ κάδο ανακύκλωσης, στις περιοχές Άνω Καλαμάκι και Αναπήρων. Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση των κατοίκων για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων) μέσω του καφέ κάδου και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Οδηγίες για τον καφέ κάδο

Στον καφέ κάδο ρίχνουμε: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, φύλλα και κλαδάκια.

Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, αποτσίγαρα, στάχτη, ακαθαρσίες κατοικίδιων.

Πρακτικές συμβουλές

  • Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν, πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.
  • Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.

Μαθαίνουμε περισσότερα και συμμετέχουμε!!!

Για πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για δωρεάν παραλαβή οικιακού εξοπλισμού (μικροί καφέ κάδοι κουζίνας) μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Δήμο στα τηλ.: 210 9810778, 210 9810445 ή μέσω email: perivallon@alimos.gr

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη χρήση του καφέ κάδου μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του Δήμου: https://kafekados.eu

About the author

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ