Δήμος, Η Ζωή Είναι Ωραία

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ – ΜΑΪΟΣ 2022

 

«Δεν είναι τα χρόνια στη ζωή σου που μετράνε. Είναι η ζωή στα χρόνια σου»

 

                                                                                                Edward J. Stieglitz

                                                                  

                                                                 ΜΑΙΟΣ 2022 

Το Πρόγραμμα του Δήμου Αλίμου «Η ζωή είναι ωραία», είναι ένα πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις Τέχνης, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας, το οποίο μετά την εμφάνιση της Covid-19 και την πανδημία προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα και στοχεύει να γεμίζει ομορφιά με τις προτάσεις του τις ζωές των δημοτών του Αλίμου.
Με τα χρώματα και τις μυρωδιές του Καλοκαιριού μια ανάσα μακριά, υποδεχόμαστε τον Μάιο με αισιοδοξία, ελπίδα και προσοχή, ενώ η πόλη «ανθίζει» από τέχνη και ομορφιά, αλλά και με τους περισσότερους πολιτιστικούς χώρους να λειτουργούν και να μας υποδέχονται μαζί με τους καλλιτέχνες που διψούν να «ενωθούν» μαζί μας μέσα από κάθε είδους τέχνη. Όλοι μαζί χαιρόμαστε την Άνοιξη και τις καλύτερες μέρες!
Φυσικά, σε όλες τις εκδηλώσεις ισχύουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, όπως η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή των άλλων απαιτούμενων εγγράφων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η θερμομέτρηση των επισκεπτών κατά την είσοδό τους, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων που θα μπορεί να βρίσκεται στους συγκεκριμένους χώρους αλλά και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.
Η μεταφορά λόγω των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας θα γίνεται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των συμμετεχόντων.
Το Πρόγραμμα «Η ζωή είναι ωραία», πάντα με στόχο την καλλιέργεια του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος, παράλληλα με τη διασκέδαση και την ευχαρίστηση, σας καλωσορίζει και πάλι πίσω στον Άλιμο και σας δίνει ραντεβού σε ποικίλες «πηγές» ζωής!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

 

Κυριακή 1 Μαΐου, στις 18:30–20:30
Πρωτομαγιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος
Φυσικές Ιστορίες: Πρωτομαγιάτικη Λέσχη Ανάγνωσης με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
Μεσογειακός Κήπος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σ. Νιάρχος)

Αυτήν την Πρωτομαγιά γιορτάζουμε την Άνοιξη με μια μεγάλη γιορτή στο ανθισμένο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, μουσική, χορός, βιβλία, δημιουργική απασχόληση και πρωτομαγιάτικες δραστηριότητες ξεδιπλώνονται σε κάθε γωνιά του Πάρκου και μας προσκαλούν να επιστρέψουμε στους ανοιχτούς χώρους του ΚΠΙΣΝ κλείνοντας το μάτι στο καλοκαίρι.
Εμείς σας προτείνουμε στις 18:30 να συμμετάσχετε σε μια εορταστική ξεχωριστή Λέσχη Ανάγνωσης με τον συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη που διοργανώνεται με αφορμή το βιβλίο του «Φυσικές Ιστορίες». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα και να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Έντεκα ιστορίες. Έντεκα Φυσικές Ιστορίες. Ο τίτλος μπορεί να μοιάζει ειρωνικός μιας και όλες τους είναι ιστορίες ασυνήθιστες, ακραίες, δύσκολα πιστευτές, κατά μια έννοια δηλαδή, αφύσικες. Ταυτόχρονα όμως είναι και κυριολεκτικός, καθώς όλες τους έχουν να κάνουν με τη δύναμη της Φύσης, έτσι όπως αυτή φανερώνεται στα ζώα, τα φυτά, την ανθρώπινη διάνοια, ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα. Μια δύναμη που αποδεικνύεται ανίκητη και ακατάβλητη, ο άνθρωπος ωστόσο δεν παύει ποτέ να επιδιώκει μια αναμέτρηση μαζί της. Με την έκβαση πάντα προδιαγεγραμμένη.

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή στον σύνδεσμο:
https://www.eventora.com/el/Events/snfcc-reading-club-adults-2022-05

Μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα στον σύνδεσμο:

https://www.elculture.gr/blog/article/protomagia-sto-kpisn-me-mousiki-choro-vivlia-kai-ergastiria-gia-paidia-me-eleftheri-eisodo/

 

Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 21:00
Μουσική Βραδιά
«Ένα ντουέτο θα φέρει την Άνοιξη»
Μια μουσική βραδιά με τους Βύρωνα Τσουράπη και τον Στέλιο Φραγκούς (
Guests: Νίκος Πορτοκάλογλου – Ρένα Μόρφη)
Μικρό Παλλάς: Αμερικής 2 (
City Link)

Ένα ανοιξιάτικο μουσικό φεστιβάλ στο κέντρο της Αθήνας! Τέσσερις μουσικές συναντήσεις στη μεγάλη αγκαλιά του Μικρού Πάλλας! Νέοι και παλιοί γνώριμοι συναντιούνται με σκοπό να φέρουν φως και ελπίδα στη σκοτεινή πραγματικότητα. Έξι νέοι δημιουργοί και δύο νέα συγκροτήματα που γνωρίσαμε μέσα από τις «Εξερευνήσεις» της αγαπημένης μουσικής εκπομπής «Μουσικό Κουτί» αναλαμβάνουν να φέρουν την Άνοιξη στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί τους αγαπημένοι μας καλλιτέχνες έρχονται με τη φωνή τους και την παρουσία τους να ενισχύσουν το όνειρό μας για μια ακόμα πιο φωτεινή Άνοιξη!

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00.


Κράτηση θέσεων έως την Τετάρτη 4 Μαΐου


Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 20:30
Μουσική Παράσταση
«Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας, μια δοξαριά Ελλάδα»
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας, από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με αυθεντικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες. Ανάμεσα στη μεγάλη οικογένεια των λαϊκών οργάνων με δοξάρι, οι λύρες έχουν μια δική τους ενέργεια μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στο απολλώνιο μέτρο και φως και στην εκρηκτική διονυσιακή ενέργεια. Εκπροσωπούν τον αρχέγονο ήχο, το κύρος της παράδοσης και της τελετουργίας σε πανηγύρια και γιορτές, γάμους και χοροστάσια. Και σε πολλά μέρη αντιστέκονται ακόμη έως τις μέρες μας στην παντοδυναμία του βιολιού. Ο κάθε τόπος έχει τη δική του λύρα, σε σχήμα, κατασκευή, κουρδίσματα, τεχνικές παιξίματος και δεξιοτεχνία. Στη μεγάλη γιορτή που φιλοξενούν οι Γέφυρες, οι λύρες του Αιγαίου (από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Ικαρία και τη Λήμνο), οι λύρες της Μακεδονίας (από τη Δράμα), οι λύρες της Θράκης (από τους Αναστενάρηδες), ο κεμεντζές του Πόντου, ο κεμανές της Καππαδοκίας, καθώς και ο ιδιαίτερος τύπος της λύρας από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία συναντιούνται σε μια απογειωτική «δοξαριά» και μας αποκαλύπτουν το τεράστιο ηχητικό σύμπαν αυτού του μικρού αλλά θαυματουργού οργάνου.

Έρευνα, καλλιτεχνική επιμέλεια, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00.

Κράτηση θέσεων έως την Παρασκευή 6 Μαΐου

 

Παρασκευή 13 Μαΐου & Κυριακή 15 Μαΐου, στις 21:00
Δωρεάν Θεατρική Παράσταση
«Το καθημερινό τραγούδι του απείρου» του Αλκίνοου Δωρή
Θεατρική Σκηνή Αλίμου “Κάρολος Κουν” (Υψηλάντου & Θησείου)


Τρεις κυρίαρχες αφηγήσεις, τρεις γυναίκες ηθοποιοί, η Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, η Κατερίνα Ρουσιάκη και η Δήμητρα Σπανούλη αφηγούνται τις ιστορίες μιας ανερχόμενης ηθοποιού και μιας γυναίκας εθισμένης στο αλκοόλ υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλκίνοου Δωρή. Κάθε φορά που μέσα στην ιστορία μιλά ένας άνδρας, το ομιλούν υποκείμενο ανατρέπεται με μία καινούργια γυναικεία φωνή.
Το θέμα της νέας παράστασης της θεατρικής ομάδας Loxodox αφορά εξ’ ολοκλήρου τη βία με την οποία υποδέχεται η πατριαρχία το γυναικείο ζήτημα, την απελευθέρωση του γυναικείου λόγου, την καταπίεση, την ανισότητα και την άρνηση να δεχθείς τον άλλον. Η περίοδος της ενασχόλησης της ομάδας με τη δραματουργία της παράστασης, συνέπεσε συγκυριακά με το ηφαίστειο του κινήματος #metoo.
Το νόημα και το συγκινησιακό φορτίο των λέξεων των προσώπων επικοινωνούν με την απλότητα που έχει η εικόνα ενός ανθρώπου που τραγουδά σε μια θάλασσα ή σε ένα βουνό. Με μοναδικό τους όπλο την αφήγηση και τις τρεις υπέροχες γυναικείες φωνές σε τραγούδια a cappella, οι Loxodox τραγουδούν το δικό τους καθημερινό τραγούδι και αγγίζουν τα μύχια της ψυχής κάθε ανθρώπου.

Σκηνοθεσία-δραματουργία: Αλκίνοος Δωρής
Ερμηνεία: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Κατερίνα Ρουσιάκη, Δήμητρα Σπανούλη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00.

Κράτηση θέσεων έως την Πέμπτη 12 Μαΐου

 

 

Σάββατο 28 Μαΐου, στις 21:00
Θεατρική Παράσταση με ζωντανή μουσική επί σκηνής
«Ματωμένα Χώματα» του Γιώργου Παλούμπη
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά


Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου, παρουσιάζει την παράσταση «Ματωμένα Χώματα». Το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές Ελλήνων, μεταφέρεται στη σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών. Η ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, που αφηγείται τις δοκιμασίες του στα Ματωμένα Χώματα, μεταφέρεται στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με έντονο το στοιχείο της μνήμης, και μέσα από μία έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα. «Θηρίο είν’ ο άνθρωπος», μονολογεί ο ήρωας, για να περιγράψει όχι μόνο το πόσα μπορεί να αντέξει, αλλά και το πόσα φριχτά μπορεί να πράξει.
Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις 18 Φεβρουαρίου 1909, μεγάλωσε στη Σμύρνη και βίωσε η ίδια τον διωγμό. Πρόσφυγας η ίδια, κατέφθασε στην Ελλάδα, όπου αργότερα αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή της Αντίστασης. Υπήρξε παθιασμένη δημοσιογράφος και πολυβραβευμένη συγγραφέας. Τα «Ματωμένα Χώματα» εκδόθηκαν το 1962 και αποτελούν ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ελληνικά μυθιστορήματα, με 423.000 αντίτυπα και 107 επανεκδόσεις.

Σκηνοθετεί: Γιώργος Παλούμπης

Πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00.

Κράτηση θέσεων έως την Παρασκευή 20 Μαΐου

 

 

About the author

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ