Δήμος

Ντυμένος στα άσπρα – μπλε και με τον λαμπρό ήλιο να τον περιβάλλει, ο Άλιμος γιόρτασε κι εφέτος την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

«Η 28η Οκτωβρίου 1940», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, «αντί ν’ αποτελέσει, όπως περίμεναν πολλοί, ημέρα δοκιμασίας και μεγάλης έντασης για τον ελληνικό πληθυσμό, εξελίχθηκε σε μέρα γιορτής, καθώς τα πλήθη χαιρετούσαν κι ευλογούσαν τα χιλιάδες παιδιά που με το χαμόγελο στα χείλη βιάζονταν να φτάσουν στο μέτωπο, εκεί ψηλά στο βωμό της θυσίας, για να πολεμήσουν έστω και χωρίς καμία ελπίδα νίκης.

Αυτή η εθνική ομοψυχία έφερε και τον απροσδόκητο θρίαμβο! Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940 – 1941 αποτέλεσε την πρώτη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, και προκάλεσε ύμνους προς τους Έλληνες από όλη την υφήλιο».

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων στην Ποσειδώνος, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στη Λεωφόρο Καλαμακίου, όπου, πριν από την εντυπωσιακή παρέλαση και τα παιανίσματα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, τοπικοί σύλλογοι (Εκτελωνιστών, Στησίχορος, ΚΑΠΗ, ΘΟΠΑΑ) έδωσαν το δικό τους χρώμα στη μέρα με παραδοσιακούς χορούς.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν οι μαθήτριες του 1ου Λυκείου Αλίμου, Μαρία Πετρόγιαννη και Μάγδα Σαρίδη, οι οποίες έκλεισαν την ομιλία τους με στίχους του Τάσου Λειβαδίτη: «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.

Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω…».

About the author

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ