Αθλητισμός-Πολιτισμός, Δήμος, Εκδηλώσεις, Παιδεία

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

«Ανήκουµε σε μια χώρα που είναι µικρή στον χώρο, αλλά απέραντη στον χρόνο. Είναι µια φλούδα γης και, όπως την προσδιόρισε ο Γεώργιος Σεφέρης, είναι ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό, παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου.

Γι΄ αυτόν τον αγώνα του λαού βρισκόµαστε σήµερα εδώ, για να θυµηθούµε, να τον τιµήσουµε, να εκφράσουµε τον σεβασµό µας στους αγωνιστές, αλλά και σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς.»

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησαν τον πανηγυρικό της 25ης Μαρτίου 2023 στον Δήμο Αλίμου οι μαθητές του Θουκυδίδειου 1ου Λυκείου, Χριστίνα Κοκκαλιάρη, Αθανάσιος Μπουλάς και Αθηνά Πασκαλίδη.

Αναφορά στην πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών έγινε και από τους μαθητές αλλά και από τον Δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη που επικεντρώθηκε στον χαιρετισμό του στο θέμα της ευθύνης:

«Σήμερα, δυστυχώς, η λέξη «ευθύνη» δεν συγκινεί τους πολλούς. Ούτε και η έννοια «κοινό καλό» εμπνέει. Προτιμάται η αδιαφορία, η στασιμότητα, το «έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τ’ αφήσουμε». Αν αγαπάμε τον τόπο μας, αν πραγματικά τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν, για να έχουμε σήμερα την ελευθερία μας, με αφορμή τη σημερινή γιορτή ας σκεφτούμε τι κάνει ο καθένας μας γι΄ αυτή τη χώρα. Ας πάψουμε να δικαιολογούμε συνεχώς τον εαυτό μας και να ρίχνουμε τις ευθύνες στον διπλανό. Έχουμε προσωπική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Οφείλουμε να πολεμάμε το άδικο. Το χρωστάμε σ’ εμάς, σε όσους προηγήθηκαν και σε όσους ακολουθούν.»

Σχολεία και Σύλλογοι παρήλασαν περήφανα στον ρυθμό των εμβατηρίων του Μουσικού Σχολείου Αλίμου μέσα στην ηλιόλουστη ατμόσφαιρα με τις γαλανόλευκες. Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν ο χορευτικός λαογραφικός σύλλογος «ΣΤΗΣΙΧΟΡΟΣ», ο Σύλλογος Οικισμού ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ και ο ΘΟΠΑΑ.

 

About the author

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ