Διαδρομή 1η: Λεωφόρος Βουλιαγμένης

Σταθμός Μετρό Άλιμος

Στον σταθμό του μετρό Άλιμος, 300 μ νοτιότερα του μυκηναϊκού οικισμού, ήρθε στο φως εκτεταμένη εργαστηριακή εγκατάσταση της μυκηναϊκής περιόδου. Το σύστημα αυτό έχει ερμηνευτεί από τους αρχαιολόγους και ως εγκατάσταση για την κατεργασία λιναριού ή άλλων πρώτων υλών που χρησίμευαν στη καλαθοπλεκτική, τη ψαθοπλεκτική, την υφαντουργία κλπ.

Κουμουνδούρου – Γούναρη – Μιχαλακοπούλου

Η περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Κοντοπήγαδο. Από τη δεύτερη φάση της Πρωτοελλαδικής περιόδου (2.800 – 2.300 π.Χ.) σώζονται αρτιότερα και εκτενέστερα οικοδομικά λείψανα. Στο νότιο άκρο του λόφου βρέθηκαν λίθινα θεμέλια σπιτιών που χωρίζονται με μικρά δωμάτια και αναπτύσσονται εκατέρωθεν ενός στενού δρόμου. Βρέθηκε επίσης συγκρότημα χώρων – δωματίων με ευθύγραμμους και αψιδωτούς τοίχους που γειτόνευε με αίθουσα μεγάλων διαστάσεων στα δυτικά του οικισμού. Οι εργαστηριακοί χώροι του οικισμού ήταν εγκατεστημένοι στην κορυφή του λόφου ενώ τον οικιστικό πυρήνα της εγκατάστασης περιέτρεχε περίβολος με τουλάχιστον δυο εισόδους.

Σήμερα τα οικιστικά αυτά κατάλοιπα διατηρούνται ορατά και προστατευμένα στο ενοποιημένο ημιυπόγειο των καταστημάτων Σταυρόπουλου και Ατλάντικ. Ορατά αλλά εκτεθειμένα διατηρούνται και τα αρχαία του τρίτου οικοπέδου στην αυλή της Σχολής Μαθητείας ΟΑΕΔ.

Θέατρο του Ευώνυμου

Ανατολικά των σημερινών ορίων του κτήματος Γερουλάνου η αρχαιολογικά σκαπάνη έφερε στο φως το 1973 το θέατρο του Ευώνυμου χωρητικότητας 2.500 θεατών. Από το θέατρο σώζεται η σκηνή, που είναι το αρχαιότερο σωζόμενο κτίσμα, η ορθογωνίου σχήματος ορχήστρα, οι μαρμάρινοι θρόνοι της προεδρίας και τμήμα από το κοίλον του.

Παλαιοχριστιανική βασιλική Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής

Στη θέση που σήμερα βρίσκεται ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, υπήρχε μια παλαιοχριστιανική βασιλική. Πρόκειται για κοιμητηριακή εκκλησία όπως δηλώνουν οι δέκα τάφοι που βρέθηκαν στον νάρθηκα κατά μήκος της νότιας πλευράς μιας μικρής μονόκλιτης βασιλικής.

Πλατεία Μαραθωνομάχων

Στη θέση που σήμερα ονομάζεται πλατεία Μαθωνομάχων έχει αποκαλυφθεί ένας σημαντικός ταφικός περίβολος καθώς και εκτεταμένο εργαστήριο οικοδομικού υλικού. Από τον περίβολο σώζεται η νοτιοδυτική γωνία και κατά τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν δυο μαρμάρινες σαρκοφάγοι, δυο παιδικές ταφές σε πήλινες λάρνακες και μια πυρά με πήλινα αγγεία και αλάβαστρα του 5ου αιώνα.

Στην πλατεία Μαραθωνομάχων βρέθηκε ένα κεραμικό εργαστήριο που λειτουργούσε από τον 4ο – 2ο αιών. π.Χ.. Η μακραίωνη λειτουργία του ίσως οφείλονταν στην επιτυχημένη επιλογή θέσης αφού βρίσκονταν πάνω στο σταυροδρόμι δυο βασικών αρτηριών της περιοχής (Αλίμου – Βουλιαγμένης) αλλά και στη μικρή του απόσταση από την Κωλιάδα Άκρα από όπου γίνονταν οι απαραίτητες προμήθειες πηλού.