Διαδρομή 3η: Κάτω Καλαμάκι και Παραλιακή Λεωφόρος

Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κτίστηκε το 1905 η πρώτη εκκλησία.

Βίλα Τσούχλου

Ο Δημήτριος Τσούχλος που διατηρούσε εκείνη την εποχή τον μεγαλύτερο οίκο μόδας της Αθήνας, έκτισε ακόμα μια πυργοειδή οικία που χρησιμοποιούνταν αρχικά ως χαρτοπαιχτική λέσχη ενώ αργότερα το νοίκιαζε σε διάφορες προσωπικότητες όπως τον Άγγελο Σικελιανό και τη σύζυγός του Εύα. Το 1933 όταν το ζευγάρι χώρισε το ξενοίκιασαν. Κατά την διάρκεια της Κατοχής το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και το χρησιμοποιούσαν ως μπαρ. Σε αυτό το διάστημα το σπίτι υπέστη μεγάλες φθορές. Αργότερα βρέθηκαν στον κήπο και ενεργά πολεμοφόδια. Το 1948 το αγόρασε ο Γεώργιος Σταμόπουλος και χρειάστηκε να κάνει πολλές επισκευές μέχρι να μπορέσει να κατοικηθεί στις αρχές του 1950. Ο πύργος υπάρχει ακόμη και είναι ένα στολίδι για τον Άλιμο.

Άγιος Κοσμάς

Η χερσόνησος του Αγ. Κοσμά είχε ήδη κατοικηθεί από την εποχή του Χαλκού (πρώιμα ελλαδικά χρόνια) και στη συνέχεια στη Μυκηναϊκή εποχή. Ο συνοικισμός εκτείνονταν στη νότια παραλία της χερσονήσου και διέθετε νεκροταφεία στους δυο μυχούς του. Οι πρώτοι κάτοικοι πρέπει να εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στο 2.300 π.Χ. και προέρχονταν από τα Κυκλαδονήσια όπως φαίνεται από τα ευρήματα. Όσο αφορά την κλασσική περίοδο, Στην επιφάνεια του ακρωτηρίου έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα ελάχιστα ευρήματα.

Ναΐσκος Αγίου Κοσμά

Αποτελεί το υστερότερο βυζαντινό μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για ένα καμαροσκέπαστο, μονόχωρο, μικρό ναό στον οποίο έχει προσαρτηθεί ένα θολοσκεπές διαμέρισμα ενώ δεν αποκλείεται να έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια κάποιου αρχαίο ιερού. Στα τοιχώματα και στις καμάρες του μνημείου σώζονται τοιχογραφίες του 17ου και 19ου αιών. οι οποίες έχουν φιλοτεχνηθεί πάνω σε παλαιότερα στρώματα τοιχογραφιών.

Λουτρά Αλίμου

Το 2003 αποκαλύφθηκε μυκηναϊκός θαλαμωτός τάφος που φαίνεται ότι ανήκε σε ένα μεγαλύτερο ταφικό σύνολο αποδιδόμενο στον αντίστοιχο οικισμό του Αγ. Κοσμά. Στον τάφο αυτό που είχε καταστραφεί μερικώς εξαιτίας του γερμανικού πυροβολείου που χτίστηκε μεταγενέστερα από πάνω του, βρέθηκαν αρκετά αγγεία, ένα ενδιαφέρον σύνολο ειδωλίων, κοσμήματα και δυο σφραγιδόγλυφοι.

Συμμαχικό νεκροταφείο

Πρόκειται για κοιμητήριο όλων των στρατιωτών της Κοινοπολιτείας που έπεσαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταφέρθηκαν εκεί τα οστά τους από πεδία των μαχών, από προσωρινά στρατιωτικά νεκροταφεία, αλλά και από κοινά νεκροταφεία όλης της Ελλάδας. Στο μνημείο του κοιμητηρίου, το Μνημείο Αθηνών, μνημονεύονται περίπου 2.882 στρατιώτες των οποίων τα σώματα δεν βρέθηκαν, κατά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Κρήτη το 1941 και την περίοδο 1944-1945, από τα Δωδεκάνησα αλλά και τη Γιουγκοσλαβία μεταξύ 1943 και 1945. Μέρος του κοιμητηρίου είναι και το μνημείο αποτεφρωμένων στο οποίο μνημονεύονται 74 Ινδοί στρατιώτες που αποτεφρώθηκαν. Στη βόρειο-ανατολική πλευρά του κοιμητηρίου υπάρχει τμήμα στο οποίο βρίσκονται τάφοι στρατιωτών και πολιτών που πέθαναν στην Ελλάδα αφού είχαν τραυματιστεί στον Πόλεμο της Κριμαίας.