ΣΗΜΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΘΕΣΗ ΚΟΝΤΟΠΗΓΑΔΟ

Κοντοπήγαδο ονομαζόταν η ευρύτερη περιοχή γύρω από τον λόφο η κορυφή του οποίου βρισκόταν περίπου στο δυτικό ρεύμα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Η σωστική ανασκαφική έρευνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (1986-2000) των οικοπέδων (ιδιοκτησίας Αδελφών Σταυροπούλου, ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε και Ο.Α.Ε.Δ.) έφερε στο φώς δύο οικιστικά συγκροτήματα που χρονολογούνται στην Μυκηναϊκή Περίοδο και πρωτοελλαδικές κατοικίες.

ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΜΕΤΡΟ ΑΛΙΜΟΥ)

Κατά την ανασκαφέα, κ. Καζά, πρόκειται για τα κατάλοιπα μιας εργαστηριακής εγκατάστασης Μυκηναϊκής εποχής κατεργασίας λιναριού. Οι αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν το 2006- 2007 στο πλαίσιο  εργασιών για την επέκταση της γραμμής 2 του Αττικού Μετρό από το σταθμό Αγίου Δημητρίου προς το Ελληνικό. Στα κλασικά χρόνια στο χώρο λειτουργούσε  ένα βαφείο υφασμάτων.

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ)

Τα λείψανα της Βασιλικής εντοπίστηκαν το 1959 στο πλαίσιο ανέγερσης του ενοριακού ναού της Ζωοδόχου Πηγής σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Ι. Γερουλάνο. Ο αρχαιολόγος Παύλος Λαζαρίδης σε άρθρο του στο Αρχαιολογικό Δελτίο χαρακτηρίζει την βασιλική ως «κοιμητηριακή» και την τοποθετεί χρονικά μεταξύ παλαιοχριστιανικής και πρωτοβυζαντινής εποχής.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΩΝΥΜΟΥ

Το αρχαίο θέατρο αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1973 στο πλαίσιο των εργασιών επέκτασης της παρακείμενης βιομηχανίας κατασκευής ενδυμάτων ιδιοκτησίας «Αφών Ροκανά». Αργότερα οι ανασκαφές επεκτάθηκαν και στο γειτονικό οικόπεδο. Το αρχαίο θέατρο έχει προσανατολισμό Β – Ν με το κοίλο του στραμμένο προς Ν. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το ορθογώνιο σχήμα της ορχήστρας και το σκηνικό οικοδόμημα που θεωρείται το παλιότερο κτίσμα που έχει διατηρηθεί στην Αττική. Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται στους 2500 θεατές. Το θέατρο είχε σύντομη διάρκεια ζωής. Εγκαταλείφθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. εξαιτίας της ακαταλληλότητας της θέσης του, καθώς πλημμύριζε συχνά και στην αρχαιότητα όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα.

ΝΑΟΣ ΕΙΣΟΔΕΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Δίπλα στο ρέμα, εντός του κτήματος Τραχώνων ή αλλιώς Γερουλάνου, βρίσκεται ο ναός που είναι σήμερα γνωστός ως Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου. Πρόκειται για ναό τύπου ελεύθερου σταυρού με τρούλο. Οι κεραίες παρουσιάζουν ανισότητες καθώς η δυτική έχει μεγαλύτερο μήκος από την βόρεια και την νότια ενώ τη θέση της ανατολικής καταλαμβάνει απευθείας η ημικυκλική αψίδα του ιερού. Ο τρούλος έχει κυλινδρικό τύμπανο και περιτρέχεται από μια απλή οδοντωτή ταινία. Σε μεταγενέστερη φάση προστέθηκε στα δυτικά νάρθηκας στον οποίο εγγράφεται το δυτικό σκέλος του σταυρού εκατέρωθεν του οποίου διαμορφώθηκαν δύο παρεκκλήσια. Σύμφωνα με τους μελετητές ο ναός χρονολογείται μεταξύ του 15ου και 17ου αιώνα μ.Χ. ενδεχομένως η αρχική φάση της κατασκευής του να τοποθετείται χρονικά στον 11ο αιώνα.
Η περιοχή όπου σήμερα εκτείνεται οι συνοικισμός Τράχωνες κατά την αρχαιότητα ανήκαν στον δήμο Ευωνύμου η Ευώνυμος. Πρόκειται για πλούσιο και πολυπληθή δήμο όπως φανερώνεται από την εκπροσώπηση στην Βουλή των 10 βουλευτών από τα στοιχεία που αντλούμε από την αρχαιολογική έρευνα. Εκτός από το αρχαίο θέατρο που οδήγησε στην ταύτιση του δήμου έχουν αποκαλυφθεί: οικίες, δρόμοι, νεκροταφεία στοιχεία που συνθέτουν τον Αττικό Δήμο.

ΛΟΦΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Αυτός ο λόφος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και κοινόχρηστος χώρος πρασίνου του Δήμου Αλίμου. Η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1929 από τον W. Wrede και την Γερμανική αρχαιολογική σχολή αποκάλυψε το φημισμένο θεσμοφόριο του Αλιμούντος τα ερείπια του οποίου δυστυχώς εξαφανίστηκαν μια δεκαετία περίπου μετά, στα χρόνια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου όταν οι Γερμανοί κατακτητές χρησιμοποίησαν το αρχαίο οικοδομικό υλικό για να κατασκευάσουν εκεί τα δικά τους οικοδομικά έργα. Την ίδια περίοδο καταστράφηκε και η παλαιοχριστιανική Βασιλική που οικοδομήθηκε στην ιερή θέση που κατείχε το ομώνυμο αρχαίο θεσμοφόριο.
Στην περιοχή γύρω από τον λόφο οι σωστικές ανασκαφές της εφορείας αρχαιοτήτων στο πλαίσιο ανέγερσης οικοδομών. Αποκαλύφθηκαν το αρχαίο θέατρο του Αλιμούντος, οικίες, δρόμους και νεκροταφεία του αρχαίου δήμου.

ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΙ

Αυτός ο λόφος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και κοινόχρηστος χώρος πρασίνου του Δήμου Αλίμου. Στο λόφο αποκαλύφθηκαν λατομείο κλασικών χρόνων με χρήση του χώρου στην μεσοβυζαντινή περίοδο και προϊστορικά κατάλοιπα.

«Αρχαιολογικοί περίπατοι στον Άλιμο»

 

Περπατήστε στον Άλιμο και ανακαλύψτε τις αρχαιότητες της πόλης, χρησιμοποιώντας τον οδηγό που έχει εκδόσει ο Δήμος Αλίμου με τίτλο «Αρχαιολογικοί περίπατοι στον Άλιμο» (32 σελίδες).