ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η εξέλιξη και η πρόοδος της βιομηχανίας αφήνει πίσω της ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων όπως μηχανές, κτίρια και υλικά που όμως, παρά την εγκατάλειψή, τους έχουν μεγάλη αξία ενώ πολλά έχουν τη δυνατότητα επανάχρησης. Με τον όρο βιομηχανική κληρονομιά αναφερόμαστε στο σύνολο των πηγών του βιομηχανικού παρελθόντος που εμπλουτίζουν σε μεγάλο βαθμό τη γνώση της ιστορίας των παραγωγικών δραστηριοτήτων μιας χώρας ή ενός πληθυσμού.

Η βιομηχανική κληρονομιά αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου που όμως δεν έχει μελετηθεί αρκετά όσο οι υπόλοιποι κλάδοι της ανθρώπινης ιστορίας αν και είναι εξίσου σημαντικός, καθώς αναφέρεται σε μια περίοδο της ιστορίας (κυρίως στην Ευρώπη) κατά την οποία συνέβησαν κοσμοϊστορικές αλλαγές σε κοινωνικό, οικονομικό και βιοτικό επίπεδο.

Η βιομηχανική κληρονομιά περιλαμβάνει τα εναπομείναντα στοιχεία του βιομηχανικού πολιτισμού που έχουν ιστορική, τεχνολογική, αρχιτεκτονική και επιστημονική αξία. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι κτίρια και μηχανήματα, εργαστήρια, εργοστάσια, σιδηρουργεία χώροι ανταλλαγών και εμπορίου, αποθήκες και καταστήματα, χώροι παραγωγής, εργατικές κατοικίες, νερόμυλοι, ανεμόμυλοι κλπ.

Στο Άλιμο η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν σταμάτησε σχεδόν ποτέ μέσα στους αιώνες και έτσι εκτός από τα αρχαία εργαστήρια κεραμικής της αρχαιότητας διαθέτει και βιομηχανικά κατάλοιπα αλλά σύγχρονες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Πηγάδι στην οδό αρχαίου θεάτρου: Ένας μεγάλος υδραυλικός τροχός που αποτελεί το τύμπανο του μαγγάνου περιστρέφει το σύστημα αυτό και κατεβάζει κενά και ανάποδα τα δοχεία, τα οποία όταν μπουν στο νερό γεμίζουν και όταν φθάσουν στη κορυφή του τυμπάνου ανατρέπονται πάλι και αδειάζει το νερό σε μεταλλική σκάφη.

Από εκεί μπαίνει σε φρεάτιο η δεξαμενή, μετά στο τσιμεντένιο αυλάκι που το μεταφέρει στο περιβόλι. Με δεμένα τα μάτια για να μη ζαλιστεί το ζώο κάνει ένα αργό χορό γύρω στο πηγάδι και συγχρόνως κάτι μεταλλικό σαν κλειδί πλατύ, πέφτει διαδοχικά πάνω σε ένα-ένα δόντι του τροχού

Το πηγάδι της οδού αρχαίου θεάτρου πατάει πάνω σε αρχαία κατασκευή.


Πηγή:  https://nikosgeorgopoulos.wordpress.com/2016/04/16/μαγγανοπήγαδο/

Ρωμαϊκό Πηγάδι σε τμήμα ερειπωμένης οικίας στον Άλιμο
Πηγή: Δήμος Αλίμου

Ρωμαϊκό Πηγάδι σε τμήμα ερειπωμένης οικίας στον Άλιμο
Πηγή: Δήμος Αλίμου

Ανεμόμυλοι κτήματος Γερουλάνου και οδού Επτανήσου: Οι ανεμόμυλοι αυτοί γύριζαν όλη μέρα και έβγαζαν ολόδροσο νερό από τα πηγάδια για τα νοικοκυριά και τους κήπους.

Ανεμόμυλος στο κτήμα Γερουλάνου
Πηγή: www.alimosonline.gr

Ανεμόμυλος στην οδό Επτανήσου
Πηγή: www.alimosonline.gr

Βιοτεχνία κατασκευής στρωμάτων Κλινοστρώμ: Έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τον καιρό που η Κλινοστρώμ άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες, το 1947, ως η πρώτη ελληνική βιοτεχνία ορθοπεδικών στρωμάτων. Τότε, ο παππούς Κωνσταντίνος Κατσάμπας, είχε την πρωτοποριακή για την εποχή ιδέα να ανοίξει ένα εργοστάσιο με ελληνικά στρώματα για να εξυπηρετήσει την νέα πραγματικότητα. Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, αγόρασε πολλά στρέμματα στον έρημο και ακατοίκητο τότε Άλιμο ώστε να ξεκινήσει το φιλόδοξο του εγχείρημα.

O πατέρας, η γιαγιά και ο παππούς Κατσάμπας σε παλιά φωτογραφία
Πηγή: www.nou-pou.gr/market/h-pio-palia-biotexnia-strwmatwn-ths-elladas-brisketai-ston-alimo/

Κοντόπουλος Χρ. Α.Ε.: Η βιομηχανία φαρμάκων, καλλυντικών και απορρυπαντικών του Χρήστου Κοντόπουλου βρίσκεται στην οδό Κυβέλης 7 στον Άλιμο. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες παλαιών κατοίκων της περιοχής η βιομηχανία εγκαταλείφθηκε όταν ο ιδιοκτήτης βγήκε στη σύνταξη. Η έρευνα για το συγκεκριμένο κτίριο και την ιστορία του συνεχίζεται.Εργοστάσιο Κοντόπουλου Χρ.
Πηγή: Τατιάνα Κάρκα

Εταιρία Γρηγόρης Μικρογεύματα ΑΒΕΕ: Το 1972 ο Γρηγόρης Γεωργάτος ανοίγει το πρώτο κατάστημα Γρηγόρης Μικρογεύματα στη Δάφνη. Το 1991 ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρεία Γρηγόρης Μικρογεύματα, η δεύτερη γενιά της οικογένειας Γεωργάτου αναλαμβάνει καθήκοντα και το δίκτυο καταστημάτων Γρηγόρης Μικρογεύματα επεκτείνεται, ενώ το 1999 η έδρα της εταιρείας (εγκαταστάσεις και γραφεία) μετακομίζει στον Άλιμο σε μια έκταση 11.000 τ.μ. στην οδό Αρχαίου Θεάτρου.

Πηγή: google maps (Nick Doris)

ΦΑΜΑΡ Α.Β.Ε: H ΦΑΜΑΡ ιδρύθηκε το 1949 ως Βιομηχανία Παραγωγής Φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Η αρχική δημιουργία της είχε αμιγώς ελληνικούς στόχους για αυτό και δεν συνεργάζονταν με ξένες φαρμακευτικές εταιρείες. Επειδή όμως ήθελε να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της αποφάσισε τη συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού, αναλαμβάνοντας την παραγωγή των φαρμακευτικών και καλλυντικών τους προϊόντων.

Το εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου 63 στον Άλιμο και καταλαμβάνει μια έκταση 2.500 τ.μ. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο Παραγωγής Φαρμάκων ενέσιμης μορφής, που παράγει αποστειρωμένα γυάλινα φιαλίδια, πλαστικά φιαλίδια και γυάλινες αμπούλες για φαρμακευτική ή καλλυντική χρήση.

Πηγή: https://www.famar-group.com/our-presence/our-sites/locations/?prsid=3

Βιοφαρμακοβιομηχανία MSD: Το 1974 η Schering Plough ξεκινά να αναπτύσσει δραστηριότητα στην Ελλάδα. Το 1983 η MSD αντιπροσωπεύεται από την ΒΙΑΝΕΞ και κατά τη διάρκεια του 2009-2010 η Schering Plough συγχωνεύεται με την MSD. ΤΗΝ περίοδο αυτή MSD ξεκινά να δραστηριοποιείται και επίσημα πλέον στην Ελλάδα με κεντρικά γραφεία στον Άλιμο Αττικής (εντός του οικοπέδου της ΦΑΜΑΡ).

Η βιομηχανία ασχολείται με την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων που αφορούν ασθένειες όπως ο διαβήτης, τα λοιμώδη νοσήματα αλλά και εμβόλια έχοντας ως στόχο και τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς.