ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΟΛΟΡΟΥ ΑΛΙΜΟΥΣΙΟΣ

Πηγή: https://aienaristeyein.com/2016/02/07/θουκυδιδησ-ιστοριαι-η-μέθοδος-του-θου/

Ο Θουκυδίδης Ολόρου Αλιμούσιος γεννήθηκε στο δήμο Αλιμούντος γύρω στα 460 π.Χ. και πέθανε από βίαιο θάνατο όχι μετά το 395 π.Χ. Πατέρας του ήταν ο Όλορος από τη Θράκη, ένας πλούσιος ιδιοκτήτης μεταλλείων χρυσού στην Σκαπτή Ύλη του Παγγαίου που πολιτογραφήθηκε στον Αττικό δήμο Αλιμουσίων και υπήρξε χρηματοδότης των Αθηνών. Μητέρα του ήταν η Ηγησίππη που κατάγονταν από τη γενιά του Μιλτιάδη.

Το 424 π.Χ. εξορίστηκε από την Αθήνα επειδή δεν μπόρεσε να κρατήσει την Αμφίπολη μέσα στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Τα χρόνια της εξορίας τα πέρασε στα κτήματά του στη Θράκη ενώ παράλληλα ταξίδευε για να συλλέξει και να εξακριβώσει πληροφορίες.

Την περίοδο εκείνη ξεκίνησε να γράφει για τον Πελοποννησιακό πόλεμο (431-404 π.Χ.). Από τα εικοσιεπτά χρόνια του πολέμου μπόρεσε τελικά να γράψει τα είκοσι εγκαινιάζοντας όμως με το έργο του την επιστημονική ιστοριογραφία.

Ο Θουκυδίδης εστιάζει πλέον στην αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών, στη κριτική σκέψη και στη συστηματική αντικειμενικότητα. Βάζει τον άνθρωπο ως μοναδικό αντικείμενο της ιστορίας και αφήνει έξω από την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων τον ρόλο των θεών και της μοίρας.

Λίγο μετά από την καταστροφή του 404 π.Χ. γύρισε στην Αθήνα και πέθανε ξαφνικά σε άγνωστη τοποθεσία για αυτό και η ιστορία του διακόπτεται απότομα. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και ενταφιάστηκαν στα Κιμώνια Μνήματα.

Από το 1984 η μορφή του μεγάλου ιστορικού αποτελεί έμβλημα του δήμου Αλίμου και από το 1985 καθιερώνεται η διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συμποσίου με θέμα τον Θουκυδίδη.