ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Την περίοδο της Κατοχής η γερμανική παρουσία είναι έντονη στο Καλαμάκι λόγω της γειτνίασής του με το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μέσα στο αεροδρόμιο είχαν εγκατασταθεί οι Γερμανοί με στρατηγείο την οικία Τσαγκλή. Το παρατηρητήριο της οικίας Υφαντίδη το είχαν Ιταλοί εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό και τα παράλια πολυβολεία που ήταν εγκατεστημένα στον Άγιο Κοσμά, στο Ζέφυρο και στους λόφους του Πανός και της Αγίας Άννας.

Την περίοδο αυτή επιτάχθηκαν πολλές κατοικίες, κυρίως βίλες. Επειδή όμως διέμεναν σε αυτές αξιωματούχοι του γερμανικού στρατού το καλαμάκι απέφυγε τους εκτενείς βομβαρδισμούς.

Ενεργός ήταν η δράση των Αλιμιωτών και στην Εθνική Αντίσταση. Ο γιατρός Γιαννάτος ίδρυσε στο Παλαιό Φάληρο αντιστασιακό πυρήνα στον οποίο συμμετείχαν πολλοί Καλαμακιώτες. Τα αδέρφια Τάκης και Ελένη Στεφανίδη μόλις 17 και 15 ετών αντίστοιχα, σύστησαν ισχυρή αντιστασιακή ομάδα. Επίσης ο στρατιωτικός ηγέτης του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης κατοικούσε μόνιμα στο Καλαμάκι.

Κατά την απελευθέρωση η περιοχή του Αλίμου ήταν η πρώτη στην οποία αποβιβάστηκαν οι σύμμαχοι με πλοία που αγκυροβόλησαν στον κόλπο του Παλαιού Αλίμου, προκειμένου να ελέγξουν και να επισκευάσουν τις ζημιές από τους βομβαρδισμούς του αερολιμένα για να μεταφερθούν αεροπορικώς τα εφόδια και ο στρατός.

Σημαντικό μνημείο της περιοχής αποτελεί το συμμαχικό νεκροταφείο. Αρχικά η τοποθεσία χρησίμευσε ως κοιμητήριο για τους στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που έπεσαν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1944-1945. Στη συνέχεια όμως το Ελληνικό κράτος με την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, αποφάσισαν να μετατραπεί σε κοιμητήριο όλων των στρατιωτών της Κοινοπολιτείας που έπεσαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέφεραν εκεί τα οστά τους από πεδία των μαχών, από προσωρινά στρατιωτικά νεκροταφεία, αλλά και από κοινά νεκροταφεία όλης της Ελλάδας.

Αρχιτέκτονας του κοιμητηρίου ήταν ο Λουί ντε Σουασόν, γαλλοκαναδός, ο οποίος σχεδίασε πολλά ακόμη κοιμητήρια για νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μνημείο του κοιμητηρίου, το Μνημείο Αθηνών, μνημονεύονται περίπου 2.882 στρατιώτες των οποίων τα σώματα δεν βρέθηκαν, κατά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Κρήτη το 1941 και την περίοδο 1944-1945, από τα Δωδεκάνησα αλλά και τη Γιουγκοσλαβία μεταξύ 1943 και 1945.

Μέρος του κοιμητηρίου είναι και το μνημείο αποτεφρωμένων στο οποίο μνημονεύονται 74 Ινδοί στρατιώτες που αποτεφρώθηκαν.

Στη βόρειο-ανατολική πλευρά του κοιμητηρίου υπάρχει τμήμα στο οποίο βρίσκονται τάφοι στρατιωτών και πολιτών που πέθαναν στην Ελλάδα αφού είχαν τραυματιστεί στον Πόλεμο της Κριμαίας και οι οποίοι είχαν αρχικά θαφτεί στο Αγγλο-Γαλλικό Κοιμητήριο του Φαλήρου στο Νέο Φάληρο, όπου και βρίσκονταν μέχρι το 1966 όταν το εκεί νεκροταφείο μετακινήθηκε στο Πολεμικό Κοιμητήριο Φαλήρου μετά από αίτημα της Ελλάδας.

Στο τμήμα αυτό στο οποίο υπάρχει δίγλωσση επιγραφή με τίτλο: “Franco British Cemetery – Crimean War” και “Cimetiere Franco Britannique – Guerre de Crimée” βρίσκονται 23 τάφοι, οβελίσκος – κοινό μνημείο για τους Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες και έξι ακόμη επιτύμβιες στήλες.

Συμμαχικό Νεκροταφείο
Πηγή: https://www.alimosonline.gr/

Τανκς του αγγλικού στρατού μετά την απελευθέρωση
Πηγή: https://www.alimosonline.gr/

Το 1942 η κοινότητα Παλαιού Φαλήρου προάγεται σε Δήμο και η κοινότητα Καλαμακίου εντάσσεται σε αυτόν. Το 1945 γίνεται η ανασύσταση της κοινότητας Καλαμακίου.

Κατά τις δεκαετίες 1950 – 1960 ο πληθυσμός της κοινότητας Καλαμακίου αυξάνεται κατά 200% και δημιουργούνται οι οικισμοί των δημοσίων υπαλλήλων, εκτελωνιστών, εφοριακών, χημικών μηχανικών κλπ. αλλά και οι συνοικισμοί των Κυθηρίων, των Κεφαλλονιτών, των Κωνσταντινουπολιτών και των Αιγυπτιωτών, μετατρέποντας την περιοχή από ένα ήσυχο προάστιο σε μια σύγχρονη πόλη. Παράλληλα επιχωματώνεται η ακτή του Ζέφυρου και δημιουργείται η μεγάλη μαρίνα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Το 1968 η κοινότητα του Καλαμακίου δίνει τη θέση της στο σύγχρονο Δήμο Αλίμου, που ιδρύεται με Βασιλικό διάταγμα και αποκτά τα διοικητικά όρια που ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Καλαμάκι 1960
Πηγή: https://www.alimosonline.gr/

Οδός Κλειούς
Πηγή: https://www.alimosonline.gr/

Α.Ο. Καλαμακίου
Πηγή: http://www.alimos.gov.gr/istoria/